ΔΤ ΕΣΜΥΕ: Εκδήλωση του ΕΣΜΥΕ για την πρόκληση υλοποίησης ενός ΜΥΗΕ στο υφιστάμενο ενεργειακό περιβάλλον

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ) που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19.03.2023 στο Εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας στα πλαίσια της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Verde.tec / Τεχνολογίες Περιβάλλοντος.

Πλήθος ομιλητών ανέλυσε τις εξελίξεις που οδηγούν το άρμα της ενεργειακής μετάβασης υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, με τις δυνατότητες των Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΜΥΗΕ) να αναδεικνύονται περίτρανα σε αυτό το στοίβο μάχης.

Τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο όπως η μικρή διαθεσιμότητα του δικτύου, το οποίο πρέπει να καλύψει ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκ των πραγμάτων, εν μέρει μένει εκτός δυνατοτήτων συστήματος, η αντιμετώπιση θεμάτων προστασίας της βιοποικιλότητας που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερης έκτασης οριζόντιες απαγορεύσεις σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις χρήσεις γης και τις συνεχείς αλλαγές στην νομοθεσία, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των ΜΥΗΕ  και κατ’ επέκταση στην διείσδυση τους στο ενεργειακό μείγμα και σχεδιασμό.

Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης περιλαμβάνουν την αναγκαία αλλαγή στον τρόπο προώθησης, αδειοδότησης και ανάπτυξης των ΜΥΗΕ και την υιοθέτηση μιας αντικειμενικής φιλοσοφίας έγκρισης τεχνικά άρτιων και περιβαλλοντικά συμβατών έργων, μέσω της εξάλειψης χρόνιων αγκυλώσεων, στρεβλών διαδικασιών και αναχρονιστικών μη επιστημονικών μεθόδων αντιμετώπισης των συγκεκριμένων έργων.

Στην εκδήλωση του ΕΣΜΥΕ συμμετείχαν:

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Δημοσιογράφος ενώ χαιρετισμό απύηθυνε ο κ. Γιώργος Μάρκου, Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.