Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων: Αξιοποίηση μόνο 10-11% του δυναμικού της χώρας

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η 10η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ) στον Βόλο, στο φόρουμ του ξενοδοχείου Παρκ.
Ο κ. Κώστας Βασιλικός, πρόεδρος του ΕΣΜΥΕ, τόνισε ότι ο Σύνδεσμος είναι ο μόνος που εκπροσωπεί τον κλάδο των μικρών υδροηλεκτρικών έργων.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, φέτος αποφασίστηκε η συνέλευση να πραγματοποιηθεί στον Βόλο, επειδή κεντροβαρικά εξυπηρετεί τα μέλη του Συνδέσμου και λόγω ότι ο Βόλος είναι πρωτοπόρος στα μικρά υδροηλεκτρικά, με ένα έργο που λειτουργεί εδώ και δύο δεκαετίες περίπου στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ, ισχύος 0,75 MW, στον Σαρακηνό.
«Τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα είναι ο πρώτος πόρος που αξιοποιήθηκε στην Ευρώπη πριν από άλλες τεχνολογίες, είναι εγχώριος πόρος με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, αξιοποιείται από μικρές και αποκεντρωμένες εταιρείες, είναι η τεχνολογία με τη φθηνότερη ενέργεια και με τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κύκλο ζωής. Αποτελεί την τεχνολογία που αμείβεται με το λιγότερο ποσό και επιβαρύνει λιγότερο από όλες τις άλλες τεχνολογίες τον καταναλωτή, ενώ αντίστοιχα παράγει πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες ΑΠΕ» πρόσθεσε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως η χώρα βρίσκεται πάρα πολύ πίσω σε σχέση με τη δυναμικότητα που έχει.

Όσον αφορά στα κυριότερα προβλήματα του κλάδου, ο κ. Κ. Βασιλικός ανέφερε ότι το μεγαλύτερο αποτελεί η γραφειοκρατία. «Για την αδειοδότηση ο μέσος χρόνος ξεπερνά τα 7 με 8 χρόνια. Άλλα προβλήματα αφορούν ρυθμιστικές διατάξεις της πολιτείας όπως οι αποζημιώσεις, τις οποίες προσπαθούμε να τις παλεύουμε σε θεσμικό επίπεδο».
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι προοπτικές του κλάδου είναι τεράστιες. «Αυτή τη στιγμή έχουμε αξιοποιήσει περίπου 10-11% του δυναμικού της χώρας. Παράλληλα θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι εκτός από τα μικρά υδροηλεκτρικά στα φυσικά υδατορέματα, υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης υδροηλεκτρικών σε όλα τα υδραυλικά δίκτυα, άρδευσης και ύδρευσης, όπου δηλαδή υπάρχει πτώση πίεσης και δυναμικό. Είναι κάτι που η πολιτεία τώρα με τον τελευταίο νόμο βοηθάει πάρα πολύ και πρέπει όλες οι υπηρεσίες ύδρευσης και άρδευσης να το τρέξουν για να ενσωματώσουν τέτοια έργα στα δίκτυά τους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΜΥΕ.

«Το νερό δεν το αξιοποιούμε σωστά. Η διαχείριση των υδάτων ενώ έχει τεράστια νομοθεσία πίσω της, δεν γίνεται σωστή εφαρμογή και δεν γίνεται αξιοποίηση όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δηλαδή να αξιοποιήσουμε τον δικό μας εγχώριο πόρο προς όφελος της πατρίδας» πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι η Ευρώπη αξιοποίησε το 80-90% του δυναμικού της εδώ και δεκαετίες. «Πρώτα αξιοποίησε τα υδροηλεκτρικά και μετά στράφηκε στον ήλιο και τον αέρα» κατέληξε ο κ. Κ. Βασιλικός.

Πηγή: https://e-thessalia.gr/