Απόφαση ΥΠΕΝ: Παραλείπεται ο κύκλος Μαρτίου για την υποβολή νέων αιτήσεων Άδειας Παραγωγής των σταθμών ΑΠΕ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Την τροποποίηση του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ ώστε να παραλειφθεί οεπικείμενος  κύκλος Μαρτίου 2020 για υποβολή νέων αιτήσεων για λήψη Άδειας Παραγωγής έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, ο λόγος που το ΥΠΕΝ προχωρά σε αυτή την κίνηση  είναι ότι -ως γνωστόν- επίκειται νομοθετική ρύθμιση για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των  σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο προγραμματίζεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών και να ψηφιστεί τον Μάρτιο.  Ένας από τους βασικούς του στόχους είναι η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, μεταξύ άλλων με την αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από την Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Η Βεβαίωση αυτή θα προκύπτει από μια πολύ πιο ευέλικτη διαδικασία σε σχέση με την ισχύουσα, κατά την οποία θα ελαχιστοποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησης.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΥΠΕΝ  αποφάσισε την παράλειψη του κύκλου Μαρτίου 2020 για την υποβολή νέων αιτήσεων που θα υποβάλλονταν με το ισχύον (παλιό) θεσμικό πλαίσιο που τελεί υπό αναθεώρηση. Τον Ιούνιο του 2020, σε σύντομο δηλαδή χρονικό διάστημα μετά την ψήφιση του νόμου για την αλλαγή του καθεστώτος αδειοδότησης, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σύμφωνα με το νέο πλαίσιο.

Το ΥΠΕΝ, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, απέστειλε σχετική επιστολή προς τη ΡΑΕ, η οποία γνωμοδότησε για την τροποποίηση, με Υπουργική Απόφαση του αρμοδίου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ προκειμένου να παραλειφθεί ο κύκλος του Μαρτίου 2020.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Εκδόθηκε η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την ματαίωση του αδειοδοτικού κύκλου Μαρτίου στις ΑΠΕ ενόψει της αλλαγής στο αδειοδοτικό πλαίσιο που προωθείται.

Τόσο η πληθώρα νέων αιτήσεων που έχουν ήδη κατατεθεί στη ΡΑΕ, όσο και το γεγονός της μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης μέσα στο επόμενο διάστημα συνηγορούν στην ανάγκη κατάργησης του κύκλου Μαρτίου.

Τα παραπάνω είχε ήδη αποκαλύψει η ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του energypress, μόλις εχθές στην ημερίδα του ΣΕΦ, η γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Δεν έχει λογική να καταθέσει κανείς αίτηση με βάση ένα πλαίσιο που δεν θα υπάρχει μετά από 10 μέρες. Η κατάργηση του κύκλου θα αφορά νέες αιτήσεις και όχι την τροποποίηση υφιστάμενων».

Θυμίζουμε ότι στόχος του υπουργείου είναι να αλλάξει το αδειοδοτικό καθεστώς και να αντικατασταθεί η υποχρέωση άδειας παραγωγής με μια βεβαίωση καταχώρησης στο νέο μητρώο ΑΠΕ. Κατ’ επέκταση, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να πραγματοποιηθεί κατευθείαν ο επόμενος αδειοδοτικός κύκλος του Ιουνίου με βάση αυτό το νέο σύστημα.

Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ είναι διαθέσιμη εδώ.

Πηγή: https://energypress.gr