Βασιλικός (ΕΣΜΥΕ): Απαραίτητες οι παρεμβάσεις σε αδειοδότηση, άδειες χρήσης νερού και συμμετοχή στην αγορά για τα μικρά υδροηλεκτρικά

Για να πετύχουμε τους στόχους του 2030 και 2050 είναι απαραίτητη η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ και η συμμετοχή όλων των τεχνολογιών, όπως τα μικρά υδροηλεκτρικά που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε όρους τιμής σε δημοπρασίες.

Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΕΣΜΥΕ, Κωνσταντίνου Βασιλικού, κατά το σημερινό Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μικρά υδροηλεκτρικά συμμετέχουν στο target model, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως θα κινηθεί το υπουργείο τα επόμενα χρόνια. “Είναι δύσκολη η μετάβαση στο target model, άρα θα πρέπει να δοθεί χρόνος”, δήλωσε σχετικά.

Επιπλέον, πρόβλημα αποτελεί το ότι στην αδειοδότηση υπάρχουν δύο ταχύτητες, ενώ η διαδικασία για τα μικρά υδροηλεκτρικά δεν έχει διευκολυνθεί και παραμένει δύσκολη.

Τέλος, η Πολιτεία έχει αφήσει κενό το θέμα του ότι λήγουν το 2022 οι άδειες χρήσης νερού σε όλη τη χώρα και υπάρχει και το ζήτημα του repowering όπου παρατηρούνται κενά, όπως παρατήρησε ο κ. Βασιλικός.

Πηγή: https://energypress.gr