Με την Οριακή Τιμή θα αμείβονται οι σταθμοί ΑΠΕ που ξεπερνούν την 20ετία λειτουργίας

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Τις λεπτομέρειες για την τιμή απορρόφησης της ενέργειας που παράγουν οι σταθμοί ΑΠΕ μετά την ολοκλήρωση της σύμβασης πώλησης που έχουν (20 χρόνια για όλες τις περιπτώσεις και 27 χρόνια για τους σταθμούς που υπέστησαν μειώσεις στις ταρίφες λόγω του new deal) καθορίζει Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Συγκεκριμένα, μετά την παρέλευση του χρόνου σύμβασης, το πράσινο ρεύμα των σταθμών ΑΠΕ θα απορροφάται από το σύστημα με την Οριακή Τιμή Συστήματος. Προϋπόθεση όμως να συνεχίσουν να έχουν ισχύ οι άδειές τους. Αυτό είναι σοβαρό αγκάθι, καθώς κατά κανόνα μαζί με τη σύμβαση πώλησης λήγουν και οι άδειες λειτουργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα έρθει νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει τον τρόπο αδειοδότησης μετά την 20ετία (ή 27ετία).

Ας σημειωθεί ότι το πρώτο αιολικό πάρκο που λειτούργησε στη χώρα μας, ήταν ένα πάρκο δυναμικότητας 10 MW της εταιρείας ROKAS εγκατεστημένο στην Κρήτη. Άρχισε να λειτουργεί το Μάϊο του 1998 και είχε αδειοδότηση και σύμβαση απορρόφησης του ρεύματος για 20 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι για το συγκεκριμένο πάρκο λήγουν οι αδειοδοτήσεις, αλλά και η σύμβασή του, σε λίγες εβδομάδες, το Μάϊο του 2018.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την Υπουργική Απόφαση.

Πηγή: https://energypress.gr